Badanie pozwala na diagnostykę pierwotnej nietolerancji laktozy i wrodzonej nietolerancji fruktozy, a także celiakii. Objawy nietolerancji pokarmowych nie zawsze ograniczają się do zaburzeń w działaniu układu pokarmowego, aczkolwiek często to właśnie one stanowią wskazanie do wykonania badań. Zarówno dieta bezglutenowa, jak i inne diety eliminacyjne nie mają wpływu na badanie. Badania genetyczne stwierdzają występowanie lub brak predyspozycji genetycznych do zachorowania, co sprawia, że wyniki negatywne wykluczają chorobę w 99%.
W skład pakietu wchodzą badania:
Badanie przeznaczone jest dla:
- pacjentów z przewlekłymi i niezdiagnozowanymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego takimi jak np.: nudności i wymioty, biegunka, wzdęcia i uczucie pełności, kurczowe bóle brzucha i kolki, przelewanie i odbijanie, burczenie w brzuchu, nadmierne ilości gazów jelitowych,
- niemowląt i małych dzieci u których pojawiły się objawy nietolerancji laktozy (biegunki, odparzenia pośladków), oraz objawy nietolerancji fruktozy (zwykle w momencie rozpoczęcia rozszerzania diety),
- pacjentów o obciążonym wywiadzie rodzinnym, u których w najbliższej rodzinie występowała pierwotna nietolerancja laktozy, wrodzona nietolerancja fruktozy lub celiakia.
Wykonując badanie otrzymujesz:
- wynik oceniający występowanie genotypu HLA-DQ2 i HLA-DQ8 występującego u osób z predyspozycją do celiakii, polimorfizmów -13910 oraz -22018 w genie kodującym laktazę oraz trzech najczęstszych mutacji: A149P, A174D, N334D w genie kodującym aldolazę B (ALDOB),
- możliwość skonsultowania wyniku z naszym specjalistą podczas bezpłatnych konsultacji telefonicznych.
Diagnostyka i rozpoznanie nietolerancji laktozy, fruktozy i celiakii jest niezwykle ważne ze względu na możliwe powikłania np.: obniżone przyswajanie wapnia grożące osteoporozą, bóle stawów i kości, zaburzenia koncentracji, zahamowanie wzrostu, a także towarzyszące im objawy żołądkowo – jelitowe. Pierwsze objawy nietolerancji fruktozy pojawiają się w momencie odstawienia dziecka od piersi i włączenia do jego diety produktów zawierających fruktozę (najczęściej posiłków owocowo-warzywnych i soków owocowych), czyli około 6. miesiąca życia dziecka. Z kolei u niemowląt żywionych sztucznie, objawy pojawiają się zaraz po podaniu im mieszanek słodzonych sacharozą. Objawy wrodzonej nietolerancji laktozy mogą pojawiać się już wcześniej, gdyż mleko matki jest bogate w laktozę. Diagnostykę nietolerancji laktozy i fruktozy oraz celiakii przeprowadza się także w wieku dorosłym w celu identyfikacji przyczyny niepokojących objawów. Zalecane jest jako poszerzenie diagnostyki w przypadku stwierdzenia u pacjentów objawów charakterystycznych da zespołu jelita nadwrażliwego. Pozytywny wynik badania powinien każdorazowo zostać skonsultowany z lekarzem.