α-1-antytrypsyna jest endogennym białkiem ostrej fazy produkowanym głównie przez hepatocyty w odpowiedzi na czynnik zapalny. Pełni funkcje hamujące aktywność wielu enzymów proteolitycznych (nie tylko trypsyny, ale np. także elastazy), uwalnianych w trakcie procesów zapalnych. Oznaczanie α-1- antytrypsyny w kale jest nieinwazyjnym badaniem, które już przy jednorazowym wykonaniu jest wystarczające do rozpoznania jelitowej ucieczki białka, będącej konsekwencją zaburzeń w funkcjonowaniu śluzówki jelita. Wzrost poziomu α-1- antytrypsyny w kale jest obserwowany również w wyniku zwiększenia przepuszczalności bariery jelitowej.
Wykonując badanie otrzymujesz:
- ilościowe oznaczenie poziomu α-1-antytrypsyny w kale,
- interpretację wyniku,
- możliwość skonsultowania wyniku podczas bezpłatnych konsultacji telefonicznych.
Ilościowe oznaczenie stężenia α-1-antytrypsyny w próbce kału.
kał; maksymalny czas dostarczenia materiału do badania od momentu pobrania to 48 h
metoda immunoenzymatyczna (ELISA)
Standardowe wypróżnienie; kał oddać na oryginalny przylepiec na deskę (dostępny w Instytucie) lub na rozpiętą nad toaletą folię stretchową, pobrać ok. 10 g (wielkość 2 orzechów włoskich) i umieścić w jałowym pojemniczku. W przypadku temperatury powietrza powyżej +25°C materiał należy zabezpieczyć wkładem chłodzącym.
Materiał do badania należy przesłać na adres (koszty wysyłki ponosi pacjent):
Institut für Mikroökologie
Auf den Lüppen 8
35745 Herborn, Niemcy
maksymalnie w przeciągu 48 godzin od pobrania. Materiał do badania należy wysłać na początku tygodnia (poniedziałek-środa).
noworodek poniżej 1 tygodnia życia
maksymalnie 4 tygodnie/odbiór osobisty, wysyłka mailowo, wysyłka pocztą, wysyłka kurierem. W przypadku równoczesnego zlecenia kilku parametrów o różnym czasie oczekiwania na wynik, obowiązuje najdłuższy z nich.