Kwasy żółciowe produkowane są w wątrobie jako końcowy produkt przemiany cholesterolu. Kwasy żółciowe pełnią wiele istotnych funkcji np. biorą udział w trawieniu tłuszczy, wykazują wpływ na regulację stanu zapalnego oraz przepuszczalność bariery jelitowej. W jelicie krętym około 90% kwasów tłuszczowych ulega zwrotnemu wchłonięciu. Wraz z krwią transportowane są one do wątroby (tzw. krążenie wątrobowo-jelitowe). Wszelkie nieprawidłowości w krążeniu wątrobowo-jelitowym mogą zaburzać wchłanianie zwrotne, co może prowadzić do zwiększonej utraty utratę kwasów żółciowych. Niewystarczająca ilość kwasów żółciowych może zaburzać procesy trawienia tłuszczy, co może prowadzić do niedoborów m.in. witamin, a także powodować utratę masy ciała. Zmniejszone wchłanianie kwasów tłuszczowych może być spowodowane m.in. przewlekłym stanem zapalnym w jelicie, niewydolnością zewnątrzwydzielniczą trzustki, przerostem mikrobioty jelita cienkiego (SIBO), celiakią. Przy stosowaniu diety bogatotłuszczowej zwiększone stężenie kwasów żółciowych (głównie wtórnych) w jelicie może być czynnikiem ryzyka rozwoju raka jelita grubego.
Wykonując badanie otrzymujesz:
- ilościowe oznaczenie poziomu kwasów żółciowych w kale,
- interpretację wyniku,
- możliwość skonsultowania wyniku podczas bezpłatnych konsultacji telefonicznych.