- Aktualności
-
by enowak
Histamina to bioaktywna amina, pełniąca w organizmie człowieka wiele istotnych funkcji, takich jak stymulowanie wydzielania kwasu żołądkowego, kontrolowanie napięcia mięśni gładkich i rozszerzania naczyń krwionośnych. Dodatkowo, pełni rolę neuroprzekaźnika. Pomimo jej istotnego znaczenia, może odpowiadać za występowanie niepożądanych dolegliwości. Dzieje się tak, gdy zachodzi brak równowagi między histaminą zawartą w organizmie a zdolnością do jej degradacji. Najczęstszą tego przyczyną jest niedobór DAO (enzymu rozkładającego histaminę) lub upośledzone jego funkcjonowanie.
Chcesz dowiedzieć się więcej o nietolerancji histaminy oraz tym, jak łagodzić jej objawy?
W trakcie tego spotkania omówione zostaną zagadnienia, takie jak:
- Na czym polega nietolerancja histaminy i skąd się bierze?
- Jaką rolę odgrywają jelita w nietolerancji?
- Jakie są objawy nietolerancji histaminy?
- Jaką diagnostykę wykonać?
- Na czym polega terapia nietolerancji?
- Co jeść, a czego unikać?
Dr n. biol. Anna Basińska – Stopień doktora nauk biologicznych uzyskała na Wydziale Biologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Jej głównym zainteresowaniem naukowym jest złożony wpływ mikrobioty jelitowej na zdrowie człowieka. Jest autorką publikacji naukowych w polskich i zagranicznych czasopismach oraz doświadczoną prelegentką. Obecnie związana jest z Instytutem Mikroekologii w Poznaniu, który jako jednostka medyczna i badawcza realizuje wiele projektów naukowych i edukacyjnych oraz świadczy usługi z zakresu nowoczesnej diagnostyki laboratoryjnej.
Do zobaczenia!