- Aktualności
-
by enowak
Nietolerancja histaminy związana jest z brakiem równowagi pomiędzy zbyt dużym nagromadzeniem histaminy w organizmie w stosunku do jej degradacji. Objawia się niewłaściwą odpowiedzią organizmu na żywność, w której histamina występuje w ilości zwyczajowo dobrze tolerowanej.
Chcesz dowiedzieć się więcej o nietolerancji histaminy?
Dołącz do nas podczas live’a „Lekarz, diagnosta i dietetyk opowiedzą – Jak rozpoznać i pokonać nietolerancję histaminy?” na naszym Facebooku we wtorek, 14 maja 2024 o godzinie 10:30.
W trakcie tego spotkania omówione zostaną zagadnienia, takie jak:
- Biochemiczna maszyneria – histamina, DAO i spółka.
- Objawy nietolerancji histaminy – z czym spotyka się lekarz?
- Diagnostyka – jak wykryć nietolerancję w badaniach laboratoryjnych?
- Wsparcie dietetyka – klucz do pokonania nietolerancji histaminy.
Dr n. med. Mirosława Gałęcka – Absolwentka Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu. Od 2006 roku prowadzi w Poznaniu Instytut Mikroekologii oferujący kompleksową diagnostykę przewlekłych dolegliwości, u podstaw których leży dysbioza jelitowa oraz przewlekły stan zapalny. Jest lekarzem o szerokim spektrum zainteresowań i holistycznym podejściu do pacjenta. W swej praktyce kieruje się zasadą, że zdrowie zaczyna się w jelitach. Na bazie wieloletniego doświadczenia jest specjalistką w prowadzeniu terapii probiotycznej/mikrobiologicznej oraz diety spersonalizowanej. Współautorka i redaktor książki „Dieta w chorobach autoimmunologicznych” wyd. PZWL.
Dr n. farm. Michalina Pazgrat-Patan – Diagnosta laboratoryjny, specjalista Mikrobiologii Medycznej, kierownik laboratorium Instytutu Mikroekologii. Absolwentka UM im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. W 2010 roku obroniła pracę doktorską z dziedziny mikrobiologii farmaceutycznej dotyczącą bakterii kwasu mlekowego o znaczeniu klinicznym. Trzy lata później uzyskała tytuł specjalisty w zakresie mikrobiologii medycznej. Praktykę zawodową zdobywała m.in. w klinicznych laboratoriach mikrobiologicznych. Jest prelegentką na konferencjach naukowych, propagatorką wiedzy z zakresu mikrobioty, praktykiem.
Mgr Aleksandra Dąbkowska – Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku Dietetyka. Ciągle pogłębia swoją wiedzę z zakresu mikrobioty jelit i nadwrażliwości pokarmowych oraz bierze udział w konferencjach i szkoleniach. Zajmuje się pisaniem diet eliminacyjnych, posiada doświadczenie w pisaniu diet dla osób w chorobach dietozależnych jak cukrzyca typu II, insulinooporność, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, nadwaga i otyłość. Interesuje się żywieniem kobiet w ciąży i matek karmiących, których dotyczyły jej tematy prac dyplomowych. W wolnym czasie zgłębia wiedzę z zakresu SIBO i psychodietetyki.
Do zobaczenia!