
- Aktualności
-
by enowak
Histamina to bioaktywna amina, pełniąca w organizmie człowieka wiele istotnych funkcji, takich jak stymulowanie wydzielania kwasu żołądkowego, kontrolowanie napięcia mięśni gładkich i rozszerzania naczyń krwionośnych. Dodatkowo, pełni rolę neuroprzekaźnika. Pomimo jej istotnego znaczenia, może odpowiadać za występowanie niepożądanych dolegliwości. Dzieje się tak, gdy zachodzi brak równowagi między histaminą zawartą w organizmie a zdolnością do jej degradacji. Najczęstszą tego przyczyną jest niedobór DAO (enzymu rozkładającego histaminę) lub upośledzone jego funkcjonowanie.
Chcesz dowiedzieć się więcej o nietolerancji histaminy oraz tym, jak łagodzić jej objawy?
W trakcie tego spotkania omówione zostaną zagadnienia, takie jak:
- Na czym polega nietolerancja histaminy i skąd się bierze?
- Jaką rolę odgrywają jelita w nietolerancji?
- Jakie są objawy nietolerancji histaminy?
- Jaką diagnostykę wykonać?
- Na czym polega terapia nietolerancji?
- Co jeść, a czego unikać?
Mgr Aleksandra Majsnerowska – Z wykształcenia dietetyk oraz pedagog. Członkini Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Właścicielka największej w województwie lubuskim poradni dietetyki klinicznej FoodMed Centrum Zielonej Górze. Współautorka programów edukacyjnych dla dzieci i młodzieży ”Cukier w Ryzach” i „Piona na zdrowie” realizowanych przez Fundację Akademia Zdrowej Rodziny w zielonogórskich placówkach oświatowych. Przy współpracy z Fundacją prowadzi liczne warsztaty o tematyce żywienia dzieci. Współpracuje z Laboratorium testDNA, udzielając wsparcia merytorycznego i prowadząc konsultacje indywidualne. W pracy zawodowej wiele uwagi poświęca prawidłowemu funkcjonowaniu mikroflory jelitowej swoich pacjentów. Specjalizuje się w dietoterapiach chorób układu pokarmowego, nadwrażliwości pokarmowych, zaburzeń rozwojowych dzieci oraz chorób autoimmunizacyjnych.
Dr n. biol. Anna Basińska – Stopień doktora nauk biologicznych uzyskała na Wydziale Biologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Jej głównym zainteresowaniem naukowym jest złożony wpływ mikrobioty jelitowej na zdrowie człowieka. Jest autorką publikacji naukowych w polskich i zagranicznych czasopismach oraz doświadczoną prelegentką. Obecnie związana jest z Instytutem Mikroekologii w Poznaniu, który jako jednostka medyczna i badawcza realizuje wiele projektów naukowych i edukacyjnych oraz świadczy usługi z zakresu nowoczesnej diagnostyki laboratoryjnej.
Do zobaczenia!
