- Specjaliści
-
by Monika Cyprian
Dieta, zdrowe odżywianie, odchudzanie to tematy bardzo często poruszane w social mediach, programach śniadaniowych, czy też poradnikach. Informacje te warto czerpać ze sprawdzonych źródeł, a osoby, które je przekazują je, powinny być odpowiednio przygotowane merytorycznie. W kwestiach żywienia najlepiej zasięgać rad od dietetyka, czyli osoby wyedukowanej właśnie w tym zakresie.
Dietetyk/dietetyczka to wykwalifikowana osoba posiadająca szeroką wiedzę na temat żywienia człowieka – zarówno zdrowego, jak i chorego. Zadaniem dietetyka jest nie tylko układanie diet, ale również edukacja żywieniowa i poradnictwo, które razem stanowią kompleksową opiekę żywieniową w procesie profilaktyki chorób dietozależnych, a także podczas leczenia różnych stanów chorobowych.
Czy do dietetyka udają się osoby tylko z problemem nadwagi i otyłości?
Dietetyk często kojarzony jest z dietami redukcyjnymi i hasłem „odchudzanie”. Prawdą jest, że sporo pacjentów zgłasza się na wizyty z problemem nadmiernych kilogramów, jednak u dietetyka można znaleźć pomoc w wielu innych sytuacjach i problemach zdrowotnych. Do dietetyka warto udać się niezależnie od wieku, w celu wsparcia żywieniowego w chorobach:
- autoimmunizacyjnych,
- metabolicznych,
- układu pokarmowego,
- układu sercowo-naczyniowego.
Warto również wesprzeć się pomocą dietetyka w przypadku nietolerancji, alergii czy też nadwrażliwości pokarmowych. Dieta eliminacyjna, to kolejna kwestia, którą należy kontrolować pod czujnym okiem dietetyka, aby nie doprowadzić do niedoborów składników odżywczych, w tym także witamin i składników mineralnych. Problemem często poruszanym w gabinecie dietetyka jest także utrzymaniu odpowiedniej masy ciała, która niekoniecznie wynika z nadwagi lub otyłości, ale również z niedowagi. Na wizycie u dietetyka można również uzyskać edukację na temat zmian nawyków żywieniowych, czy też rozszerzania diety u dzieci.
Jak przygotować się do wizyty u dietetyka?
- Krok 1 – wybór specjalisty
Wybór dietetyków jest bardzo duży, już nie tylko w dużych miastach, dlatego trzeba odpowiednio dobrać specjalistę do swoich oczekiwań. Podstawowym kryterium wyboru powinno stać się wykształcenie dietetyka. Ważne, aby to była osoba odpowiednio wykwalifikowana, po studiach z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego. - Krok 2 – Przygotowanie dokumentacji medycznej oraz dzienniczka żywieniowego
Praca dietetyka opiera się na informacjach o stanie zdrowia pacjenta, nie tylko z wywiadu, ale również z wyników badań. Z tego też względu, jeśli posiadasz aktualne wyniki badań krwi, warto je przygotować i wziąć ze sobą na wizytę (np. morfologia, glukoza, insulina, profil lipidowy, TSH, FT3, FT4, ALT, AST, kwas moczowy, żelazo, ferrytyna, witamina D). Dodatkowo, cenną informacją będzie przygotowany dzienniczek żywieniowy, składający się ze spisu zjedzonych potraw i produktów z ostatnich 3 dni, uwzględniający gramaturę produktów (wystarczy w miarach domowych, np. 1 łyżka…), a także pory spożywania posiłków. - Krok 3 – odpowiednie nastawienie
Wybierając się do dietetyka, pamiętaj że to osoba, która ma za zadanie Ci pomóc. Powinien Cię wspierać, dążyć do poprawy stanu zdrowia i osiągnięcia wspólnie wyznaczonego celu. Dlatego ważne jest, aby być w miarę możliwości otwartym podczas wizyty u dietetyka i powiedzieć o swoich wszystkich problemach zdrowotnych, dolegliwościach. Dzięki temu Twój cel będzie osiągalny, a współpraca z dietetykiem zadowalająca dla obu stron.
Jak przebiega wizyta u dietetyka?
Podczas pierwszej wizyty u dietetyka przeprowadzany jest dokładny wywiad chorobowy i żywieniowy. W trakcie wizyty stacjonarnej poddaje się analizie masę i skład ciała metodą bioimpedancji, która pozwala na ocenę:
- zawartości tkanki tłuszczowej,
- tłuszczu wisceralnego,
- masy mięśniowej
- wody.
Wynik ten zostanie omówiony przez dietetyka i będzie mógł być monitorowany podczas kolejnych wizyt. W przypadku konsultacji telefonicznej to pacjent wykonuje pomiar ciała: wzrost, masa ciała, pomiary obwodów. Podczas wizyty omawiane i ustalane są:
- cele,
- zasady prowadzenia jadłospisu,
- dalsze postępowanie w tym np. propozycja wizyty u lekarza specjalisty czy wykonanie dodatkowych badań.
Nie zawsze wizyta u dietetyka kończy się ułożeniem szczegółowego jadłospisu (tzw. “diety”) dla pacjenta. Najważniejsza jest edukacja, po której pacjent powinien być bogatszy w wiedzę na temat sposobu żywienia odpowiedniego dla jego stanu zdrowia. Dzięki temu pacjent powinien radzić sobie ze zmianą nawyków żywieniowych i wprowadzeniem w życie podstawowych założeń zdrowej diety.
Dietetyk w Poznaniu (Poznań, ul. Sielska 6)
W Instytucie Mikroekologii w Poznaniu przy ul. Sielskiej 6 oferujemy konsultacje z wykwalifikowanym dietetykiem. Dietetycy Instytutu Mikroekologii świadczą pomoc w zakresie dietetyki klinicznej, tzn. żywienia nie tylko osób zdrowych, ale i z różnymi chorobami dietozależnymi. Nasi specjaliści wykorzystują wiedzę z zakresu medycyny, farmakologii oraz diagnostyki laboratoryjnej. W celu umówienia się na wizytę, skontaktuj się telefonicznie z rejestracją 61 862 63 35.
Oprócz opieki specjalistów – dietetyków, lekarzy, dodatkowo Instytut Mikroekologii oferuje szeroki zakres badań najwyższej jakości, w tym diagnostyki alergii, nadwrażliwości i nietolerancji pokarmowych, a także mikrobioty jelit i pochwy. Dzięki wykorzystaniu odpowiednich badań, dietoterapia może być jeszcze bardziej skuteczna, a dieta zindywidualizowana do potrzeb organizmu.